Kun meillä on hyvä päivä,
sitoudun sinuun.
Kun meillä on huonompi päivä,
sitoudun suhteeseemme.
Kun meillä on kehno päivä,
sitoudun sitoutumiseeni.

 

Muistio uskollisuudelle

1) Elämässään voi rakastua monta kertaa

Se, että on aloittanut pysyvän parisuhteen, mennyt naimisiin tai muuttanut yhteen ei tarkoita sitä, ettei toisia ihmisiä kohtaan voisi saada lämpimiä tunteita tai ettei johonkin toiseen voisi rakastua. Elämän aikana voi rakastua monta kertaa ja voi olla monta ihmistä, joiden kanssa voisi kuvitella elävänsä yhdessä elämänkumppaneina.

2) Tunteitaan ei ole pakko seurata

Rakastuminen johonkin toiseen ihmiseen ei siis ole mitään niin outoa tai ihmeellistä, että tunteitaan olisi pakko seurata. Joskus rakastumista voi monesta eri syystä kokea niin mystisenä ja maagisena sekä hallitsemattomana voimana, että se pakottaa tekoihin. On totta, että sisällään vellovia tunteitaan ei voi ohjata. Mutta sekin on totta, että näitä tunteita ei tarvitse seurata. Myös sille, jota kutsutaan flirtiksi, täytyy laittaa ajoissa piste.

3) Parisuhteen vaikeudet pitää selvittää parisuhteen sisällä

Usein jokin asia, jota rupeaa kaipaamaan omassa parisuhteessa, aiheuttaa sen, että rakastuu johonkin toiseen. Voi kaivata läheisyyttä, hellyyttä, arvostusta ja intiimejä keskusteluja ja se aiheuttaa sen, että kääntyy jonkun toisen puoleen tai rakastuu toisaalla. Hyvää ongelmaratkaisua on se, että yrittää selvittää ongelmat siellä, missä ne ovat syntyneet ja se koskee myös parisuhdetta. Parisuhteen ongelmat tulee selvittää parisuhteen sisällä eikä sen ulkopuolella.


4) Omat, henkilökohtaiset ongelmat pitää selvittää tekemällä töitä itsensä kanssa

Kääntyminen jonkun toisen puoleen tai rakastuminen toisaalla ei aina johdu siitä, että omasta parisuhteesta puuttuisi jotain. Usein omat, henkilökohtaiset vaikeudet voivat johtaa uskottomuuteen. Ihminen on voinut kokea vaikeita menetyksiä lapsuudessaan tai myöhemmin elämässään, joita yrittää tiedostamattaan työstää olemalla uskoton. On parempi hakea apua omien menetysten ja vaikeuksien työstämiseksi.

5) Uskottomuus ei tuo parisuhteeseen uutta eloa

On olemassa käsitys, että seksuaalinen uskottomuus tuo omaan parisuhteeseen uutta eloa. Olemme sitä mieltä, että uskottomuus ei tuo omaan parisuhteeseen uutta eloa, eikä se pysyvästi paranna parisuhdetta. Terapiassa kuulemamme ja näkemämme perusteella uskottomuus on loukkaava teko ja merkitsee traumaattista kriisiä, minkä vuoksi emme missään olosuhteissa suosittele uskottomuutta parisuhteen elvyttämiseksi.

 

Kuvat: Barbro Näse copyright 2008, Mecanopsis Betonicifolia