Rakkaus on kaikkea kunnioittamisesta hyvin lämpimiin tunteisiin.
Nauttikaa lämpimistä tunteista, kun tunnette niitä,
mutta rakentakaa suhteenne kunnioittamiselle.

 

”Olen surkea muistamaan syntymäpäiviä, hääpäiviä ja jouluja. Huudan niille ihmisille, joita rakastan. No, mitä sanot?”

Voisitko arvata, että tämä sitaatti on kosinta? Se todella on kosinta elokuvasta ”Ei armoa”, jossa Richard Geren esittämä mies kosii Kim Basingerin esittämää naista, joka vuorostaan ilman pienintäkään epäröintiä vastaa kyllä. Ja näin voimme olettaa, että he ”elivät elämänsä onnellisina loppuun asti”, samalla kun mies unohti kaikki joulut, hääpäivät, vaimon ja lasten syntymäpäivät ja tavalliseen tapaansa huusi sekä vaimolle että lapsille.

 

Mitä on rakkaus?

 

Terapeutti Pia Mellody antaa kirjassaan The Intimacy Factor näkemykseni mukaan yhden parhaista rakkauden määritelmistä: Rakkaus on jatkumo, joka käsittää kaikkea kunnioituksesta hyvin lämpimiin tunteisiin. Tavallisesti ne ovat nämä hyvin lämpimät tunteet, jotka käsitetään rakkaudeksi. ”Rakkaus on poissa” sanovat monet parit, kun he eivät yhtä usein tai yhtä intensiivisesti kuin ihastumisen aikana tunne näitä lämpimiä tunteita. On helppoa unohtaa Mellodyn rakkauden määritelmän ensimmäinen osa: kaikkea kunnioituksesta hyvin lämpimiin tunteisiin. Suhdetutkijat esimerkiksi Gottman-instituutissa väittävät tutkimuksensa perusteella – jossa on muun muassa haastateltu tuhansia pareja koskien heidän mielipiteitään siitä, mikä on ollut tärkein tekijä, joka on kantanut heitä heidän suhteessaan – että ystävyys ja kunnioitus osoittautuivat tärkeimmiksi tekijöiksi ja antavan voimakkaimman tyytyväisyyden tunteen parisuhteissa.

Toista kohtaan ei välttämättä tarvitse tuntea niin lämpimiä ja huumaavia tunteita. Se, mitä välttämättä tarvitaan, on kunnioitus. Kunnioitus on rajana sille, mitä kutsutaan rakkaudeksi. Kunnioitus ja rakkaus kuuluvat yhteen. Epäkunnioituksella ei ole siis mitään tekemistä rakkauden kanssa.

 

Mitä on kunnioitus?

 

Kun olin pieni, ei ollut harvinaista, että sanaa kunnioitus käytettiin jonkun henkilön tottelemisen tai pelkäämisen merkityksessä. Yhä edelleen kuulen joskus sanaa käytettävän sillä tavoin. Mielestäni on tärkeää nähdä sana kunnioitus uudella tavalla. Suhdetta, jota voi luonnehtia kunnioittavaksi, luonnehtii huomioonotto, huoli, huolenpito ja vastuu niin pienissä kuin suurissakin asioissa. Parisuhteessa osapuolet antavat tilaa toiselle ja toisillensa. Kunnioitus ei myöskään ole ainoastaan sisäinen tunnetila, vaan kunnioitus on ennen kaikkea tekemistä ja käyttäytymistä. Kunnioittavassa parisuhteessa puolisot jakavat vastuun kaikissa parisuhteen osa-alueissa; aina taloudesta, kommunikaatiosta, seksielämästä, päätöksenteosta, kotitöistä sekä lasten kasvatuksesta (jos sellaisia on) vapaa-aikaan ja lomiin.

 

Palkitseva resepti

 

Nauttikaa lämpimistä tunteista, kun tunnette niitä, mutta rakentakaa suhde kunnioitukselle. Kunnioitus on palkitsevaa parisuhteelle. Se antaa voimakkaimman tyytyväisyyden tunteen parisuhteissa. Asian voi ilmaista myös näin: lämpimillä tunteilla on tapana näyttäytyä suhteissa, joissa osoitetaan kunnioitusta.

 

Barbro Näse

perheneuvoja